Christenen in Iran



Iran heeft een rijke christelijke geschiedenis. Toch leeft de Iraanse bevolking momenteel onder een strak islamitisch regime. De regelgeving is streng en de vervolging van Iraanse christenen neemt toe. Op deze pagina lees je alles over christenen in Iran.

Direct naar:    3 getuigenissen van Iraanse vrouwen   I   Christenvervolging in Iran   I   Ondergrondse kerk   I    Opwekking   I   Hezbollah-strijder wordt evangelist   I   Gebedspunten

In het kort:



Volgens de Iraanse overheid is 97 procent van de bevolking moslim. Interne bronnen zeggen dat een groot deel de islam heeft verlaten en velen tot het christendom bekeerd zijn.

Christenen in Iran worden ernstig vervolgd. De laatste jaren neemt het aantal arrestaties en gevangenisstraffen toe.

Op bekering vanuit de islam naar het christendom staat de doodstraf.

Veel christenen komen samen in geheime ‘ondergrondse’ huisgemeentes. Anderen durven aan niemand te vertellen dat ze christen zijn.

Teleurstelling in de regering en in de islam leidt tot honger naar het Evangelie. Er is een grote opwekking gaande.

Islamitische Revolutie

In 1979 startte de Islamitische Revolutie in Iran. Ayatollah Khomeini richtte de eerste en enige sjiitische islamitische theocratie ter wereld op. Dit veranderde de Iraanse samenleving diepgaand. Iedereen moest zich vanaf dat moment aan de islamitische wetten houden. Vooral voor vrouwen betekende dit dat ze veel van hun vrijheid in moesten leveren.

Ook christenen ervoeren de nadelen: ze konden niet meer vrijuit hun geloof belijden.



Christenvervolging in Iran



De Iraanse regering behoort tot de meest onderdrukkende regimes ter wereld. Christenen staan onder voortdurende dreiging van gevangenisstraf en vals beschuldigd worden van “handelen tegen de nationale veiligheid” omdat ze bijbels bezitten of zelfs maar over hun geloof praten. Alle christelijke activiteiten die plaatsvinden buiten de controle van de staat worden gezien als ondermijning van de republiek.  

Moslims die de islam verlaten om christen te worden, worden gezien als verraders. Niet alleen vanuit hun geloof, maar ook vanuit hun familie en de staat. ‘Afvalligheid’ kan leiden tot de doodstraf voor mannen en levenslange gevangenisstraf voor vrouwen. Evangelisatie onder moslims is ook niet toegestaan. Gelukkig wordt er bijna nooit tot de doodstraf wordt overgegaan.

Als andere mensen ontdekken dat je christen bent, kun je zomaar ontslagen worden. Een nieuwe baan vinden is moeilijk. Ook het huren van een huis als christen wordt tegengewerkt. Sommigen Iraanse christenen, die geen andere opties meer zien, kiezen ervoor het land te ontvluchten.

Toenemende dreiging voor Iraanse christenen

De vervolging van christenen in het land neemt de laatste jaren toe. Een veldwerker vertelt: “Tijdens elk kerstfeest en paasfeest arresteren ambtenaren gewoonlijk enkele christenen, maar dit jaar (2024) is het aantal flink gestegen.”

Christelijke leiders en voorgangers worden vaak gearresteerd, gemarteld en gevangengezet. Ook hun families worden lastiggevallen.

Van een aantal gevangengenomen voorgangers weten we in welke gevangenis ze zitten. Je kunt een kaart sturen om hen te bemoedigen.

 Stuur een kaart aan gevangen christenen in Iran



Opwekking in Iran



Tegenwoordig zijn veel Iraniërs teleurgesteld in de islamitische staat met haar leiders en keren zich af van de islam. In 2022 keek heel de wereld met afgrijzen toe hoe de 22-jarige Mahsa Amini stierf na haar arrestatie en mishandelingen door de religieuze politie van Iran. Ze bedekte haar hoofd niet goed, zoals voor vrouwen wel verplicht is in Iran. De arrestatie en dood van Mahsa Amini leidde tot grootschalige protesten in heel Iran.

De desillusie in de islam en in de islamitische regelgeving opent nieuwe deuren voor het Evangelie. Veel jongeren in Iran zijn op zoek naar waarheid en hoop. Iraanse christenen proberen deze doelgroep te bereiken door onder andere online evangelisatie en christelijke media. Volgens veldwerkers is er een opwekking gaande. "Ik heb nog nooit in mijn leven zoveel honger en dorst gezien naar het Evangelie onder mijn volksgenoten", vertelt een Iraanse voorganger.  

De Nederlandse seculiere organisatie GAMAAN schat dat 1,5% - 1,27 miljoen - van de populatie in Iran zich identificeert als christen.  Naar schatting komen er elke dag Iraniërs tot geloof in Jezus.  



Ondergrondse kerk in Iran

Slechts enkele kerken worden door de overheid toegestaan, alle andere kerken zijn in de afgelopen jaren gesloten. Veel christenen komen in geheime huisgroepen bij elkaar en ontvangen onderwijs via christelijke materialen die het land binnengesmokkeld worden of via illegale christelijke media.  

De groepen bestaan soms maar uit vier of vijf christenen. Wanneer er te veel christenen bij elkaar komen, valt het te veel op en kan de huisgroep in het vizier komen van de religieuze politie of extremistische familieleden.

Vanwege het gevaar van vervolging zijn er ook christenen die in het geheim geloven en niet voor hun geloof uit durven komen, omdat ze bang zijn voor de consequenties.

Toegang tot de Bijbel

Het is in Iran illegaal om een Bijbel te bezitten, te printen of te verspreiden. Omdat er zo moeilijk aan een Bijbel te komen is, koesteren Iraanse christenen Gods Woord als een kostbare schat.

Via verschillende wegen wordt er geprobeerd Bijbels naar christenen in Iran te krijgen. Soms gaat dit via bijbelsmokkelaars uit omliggende landen, maar de laatste jaren neemt evangelisatie via internet ook toe. Ook worden Bijbels en bijbelstudiemateriaal online beschikbaar gemaakt. Daarnaast zijn christelijke radio- en TV programma's via satellietverbinding en via social media te vinden.   

Leer bijbelteksten met Iraanse christenen

Omdat veel christenen in Iran geen Bijbel hebben, leren ze bijbelteksten uit hun hoofd. Zo hebben ze altijd de beschikking over de wijsheid en troost van Gods Woord.

Wil jij dezelfde bijbelteksten als Iraanse christenen uit je hoofd leren? SDOK maakte mooie tekstkaartjes die je kunt gebruiken om welkelijks een bijbeltekst uit je hoofd te leren. Met wie wil jij de teksten leren?

Download de tekstkaartjes



Video's: 3 getuigenissen van Iraanse vrouwen



Ontdek de getuigenissen van christenen uit Iran zelf:

1. Moslima Rahac was op zoek naar de waarheid



Heel haar leven is Rahac op zoek naar de waarheid, tot ze die vindt in Jezus. Haar leven veranderde totaal!

https://www.youtube.com/watch?v=UvNG4CvW_kU

2. Laila is een ondergrondse gelovige



Wanneer haar vader naar zijn werk gaat, doet Laila de ramen en deuren dicht en bid en zingt ze zachtjes tot God.

https://www.youtube.com/watch?v=hLAy-VrbL0Q

3. Padina gaf Jezus nog één kans



Padina ervaart Allah als een afstandelijke en wrede god. Toch is ze bereid voor hem te sterven. Maar dan vraagt een tv-evangelist haar Jezus een kans te geven.

https://www.youtube.com/watch?v=RRhzJzI09X8



Getuigenis: Iraanse Hezbollahterrorist wordt evangelist

Daniël uit Iran staat aan de wieg van de terreurorganisatie Hezbollah.  “Ik beloofde elke Iraniër radicaal te maken en de islam over de hele wereld te verspreiden,” vertelt Daniël. Nu doet hij dat niet meer voor de islam, maar verspreidt hij het Evangelie van Jezus!

Lees zijn wonderlijke verhaal.

Lees het verhaal van Daniel

Wat doet SDOK voor vervolgde christenen in Iran?

SDOK steunt Iraanse christenen met bijbelonderwijs en pastorale zorg. Ook biedt SDOK via partnerorganisaties praktische ondersteuning aan mensen die vervolgd worden of met vervolging te maken hebben gehad.

Gebed en tekenen van meeleven zijn bijzonder bemoedigend voor Iraanse broeders en zusters.

Draag bij aan steun voor vervolgde christenen
Met uw gift staat u naast vervolgde Iraanse christenen.

Stuur een kaart aan vervolgde christenen in Iran

Verschillende Iraanse christenen zitten momenteel gevangen en vele anderen staan onder huisarrest in afwachting van hun veroordeling.

Van enkele gevangenen weten we in welke gevangenis ze zitten. Bemoedig jij deze christenen met een kaart?  

Stuur een kaart



Gebedspunten voor Iraanse christenen



Bid jij mee voor Iran en de Iraanse christenen?

Bid voor:  

  • "Bid alstublieft dat God de gelovigen onzichtbaar zal maken voor de Iraanse autoriteiten.” - veldwerker in Iran
  • Bid voor christenen die zich alleen voelen en geen andere volgers van Jezus kennen. Bidt dat ze gesteund worden door de Heilige Geest.
  • Bid voor geestelijke openheid van het land.
  • Bid dat Iraniërs het Evangelie via (sociale) media kunnen blijven ontvangen.
  • Bid Iraanse christenen toegang tot de Bijbel zullen krijgen.
  • Bid dat christelijke sites niet ontdekt zullen worden door mensen die kwaad willen.
  • Bid voor bescherming van huiskerken in Iran en van Iraanse christenen in andere landen.  
  • Bid dat Iraanse christenen die gevangen zitten stand zullen houden en zich door gebed gedragen mogen weten.

Download de gebedsapp
En ontvang elke dag een concreet gebedspunt voor vervolgde christenen.