Preekschets: Gezonden

3 november 2024 PREEKSCHETS 'Internationale Dag van Gebed voor vervolgde christenen'
Door: SDOK

Gebaseerd op het leven van de familie Martinez uit Colombia

Bekijk de video




Wat is de Internationale Dag van Gebed voor vervolgde christenen?  



De Internationale Dag van Gebed voor vervolgde christenen is een speciale dag voor een wereldwijde gebedsbijeenkomst namens vervolgde christenen. Zij zijn moedige getuigen van Christus op de moeilijkste en gevaarlijkste plaatsen ter wereld. De gezamenlijke gebeden van het wereldwijde lichaam van gelovigen getuigen van de eenheid die alleen in Christus gevonden kan worden. Mag God ons inspireren als we in gemeenschap treden met onze vervolgde christelijke broeders en zusters.


Waarom een preekschets?



SDOK wil jou en de lokale kerk dienen tot eer van God en Zijn Koninkrijk. Deze preekschets is een hulpmiddel om je te helpen om met je gemeente deel te nemen aan de'Internationale Dag van Gebed voor vervolgde christenen. Voel je vrij om er illustraties, inhoud of gedachten uit te halen voor je preek voor die dag. Weet dat we voor je bidden terwijl je de gemeente leidt in gemeenschap met onze vervolgde christelijke broeders en zusters.

Preekplanning


Begin met het doel voor ogen.
Welke Bijbelse waarheid wil ik dat mijn gemeente vollediger begrijpt als gevolg van deze preek?
Bijbelse discipelen worden door God gezonden om koste wat het kost de boodschap van Christus te verkondigen.
WELKE BIJBELSE WAARHEID WIL IK DAT MIJN GEMEENTELEDEN, DIE LEVEN ALS BIJBELSE DISCIPELEN, IN PRAKTIJK BRENGEN?
Bepaal welke prijs ze bereid zijn te betalen om de boodschap van Christus in hun buurt, stad, staat, land en wereld te verkondigen en wees dan gehoorzaam om Christus vrijmoedig te delen.


Kernstekst Johannes 20:19-21


19Toen het nu avond was op die eerste dag van de week en de deuren van de plaats waar de discipelen bijeenwaren, uit vrees voor de Joden gesloten waren, kwam Jezus en Hij stond in hun midden en zei tegen hen: Vrede zij u!
20En nadat Hij dit gezegd had, liet Hij hun Zijn handen en Zijn zij zien. De discipelen dan verblijdden zich toen zij de Heere zagen.
21Jezus dan zei opnieuw tegen hen: Vrede zij u! Zoals de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u.

Voorbereiding


Optie 1:
Ter voorbereiding kan de gemeente de korte video over de familie Martinez uit Colombia bekijken op: www.sdok.nl/idg.

Misschien is het mogelijk de video gezamenlijk te bekijken voorafgaand of tijdens de dienst.  

Optie 2:
Schets de situatie in Colombia.

Christenvervolging in Colombia
In bepaalde gebieden in Colombia is er vijandschap tegen (de verspreiding van) het Evangelie. Deze zogenoemde ‘rode zones’ zijn delen van Colombia die gecontroleerd worden door marxistische guerrilla's zoals de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) en andere paramilitaire groepen die christenen vervolgen.  

Ondanks het gevaar en de tegenstand brengen trouwe mannen en vrouwen hun gezinnen mee om te leven tussen de mensen die tegen het Evangelie zijn. De broers en zussen die het Evangelie op de moeilijkste en gevaarlijkste plaatsen in de wereld verspreiden om Christus te volgen, zijn geen ‘superchristenen’. Zij hebben Gods roep gehoord en zijn gehoorzaam aan Zijn roeping. Zij leven naar de woorden van Jezus, opgetekend in Johannes 20:21, Hoen hij de missie van de Vader samenvatte: “Zoals de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u.” En ze berekenen de kosten die dit met zich meebrengt.  

Een lokale organisatie die voorgangers werft om in rode zones te dienen, vraagt hun een belofte te ondertekenen waarin het volgende staat:  

  • Ik sta voor zover ik weet recht tegenover God/Ik leef zo dicht mogelijk bij God
  • Ik heb “tot ziens” gezegd tegen/afscheid genomen van mijn vrienden en familie.  
  • Ik zal niet vluchten.  

Er zijn behoorlijk veel frontlijnwerkers die in de rode zones van Colombia werken. Pastors en andere trouwe christenen staan samen met hun gezinnen klaar om te dienen, ondanks het gevaar.

 

Wat leren we hieruit?


Hoe kunnen we geïnspireerd worden door het voorbeeld van evangelisten in de 'rode zones' van Colombia? Wat zegt de Schrift over “gezonden worden”?

Toen het nu avond was op die eerste dag van de week en de deuren van de plaats waar de discipelen bijeenwaren, uit vrees voor de Joden gesloten waren, kwam Jezus en Hij stond in hun midden en zei tegen hen: Vrede zij u! En nadat Hij dit gezegd had, liet Hij hun Zijn handen en Zijn zij zien. De discipelen dan verblijdden zich toen zij de Heere zagen. Jezus dan zei opnieuw tegen hen: Vrede zij u! Zoals de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u. (Johannes 20:19-21)

 

1. De prioriteit van gezonden zijn  



Jezus kwam en stond in hun midden (vers 19).  

Jezus kwam omdat de Vader dat wilde. Gods prioriteit is om de relatie met de mensheid te herstellen.   Het is zijn “Missio Dei” (de zending van God).  

 

A. “Jezus”

 

1. Jezus is de enige Zoon van God (Marcus 1:1; Johannes 3:16).  

2. Jezus is God (Johannes 1:1-3; Johannes 10:30).  

3. Jezus is de Messias (Matteüs 16:16; Lucas 4:16-21).  

 

B. “kwam”



1. Jezus ontledigde zichzelf en nam de gedaante van een slaaf aan (Filippenzen 2:7).  

2. Jezus kwam om verloren mensen te zoeken en te redden (Lucas 19:10).  

 

C. “stond in hun midden”  



1. Jezus werd vlees en leefde onder de mensen (Johannes 1:14).  

2. Jezus: 100 procent God en 100 procent mens.  

a. De Schrift leert ons dat Jezus volledig God is (Johannes 20:28; Titus 2:13; Hebreeën 1:8).  

b. De Schrift leert ons dat Jezus volledig mens is (Romeinen 1:2-4; 1 Johannes 4:2-3; Lucas 19:41; Johannes 19:28).  

c. Het Concilie van Chalcedon (AD 451) bevestigde dat Christus “dezelfde volmaakte goddelijkheid en volmaakte menselijkheid is, dezelfde waarachtige God en waarachtig mens”.
 
TOEPASSING
Gods prioriteit moet onze prioriteit zijn. Als discipelen moeten we onze oren afstemmen op Gods roep en onze voeten inzetten om snel te gehoorzamen aan die roep. Wij zijn ambassadeurs (2 Korintiërs 5:20) die door God zijn gezonden om anderen te vertellen over Zijn oproep: “Wees met God verzoend.” De familie Martinez in Colombia en ontelbare andere frontlijnwerkers van wie we de namen nooit zullen kennen en die op de moeilijkste en gevaarlijkste zendingsvelden ter wereld werken, hebben die oproep gehoord en gehoorzamen er aan, koste wat het kost.

 

De vrede van gezonden zijn  


“Jezus ... zei tegen hen: ‘Vrede zij u’” (Johannes 20:19).  

Als het de prioriteit van God is om de relatie met de mensheid te herstellen die door de zonde is vernietigd, wat was dan de boodschap van Jezus toen hij naar de mensheid werd gezonden? (Romeinen 3:23; Romeinen 5:8)  

A.

“Vrede”


Het Griekse woord dat voor vrede wordt gebruikt is eirēnē [Strong's G1515], en het is een woord dat vaak werd
gebruikt in de begroetingen van Christus na zijn opstanding. B.T.
“Vrede zij u” (vers 21) – Hier wordt hetzelfde
Griekse woord gebruikt, maar met een grotere betekenis van vrede met God.

TOEPASSING
Zij die nog geen relatie met God hebben door het geloof in Jezus Christus, leven een leven vol onrust. Zij hebben geen vrede met God. Paulus beschrijft iemand die geen deel uitmaakt van de familie van God als volgt: Er is niemand rechtvaardig, ook niet één, er is niemand die verstandig is, er is niemand die God zoekt. Allen zijn zij afgedwaald, samen zijn zij nutteloos geworden. Er is niemand die goeddoet, er is er zelfs niet één. Hun keel is een open graf, met hun tong plegen zij bedrog, addergif is onder hun lippen. Hun mond is vol vervloeking en bitterheid, hun voeten zijn snel om bloed te vergieten. Vernieling en ellende is op hun wegen, en de weg van de vrede hebben zij niet gekend. (Romeinen 3:10-17). Maar toen wij nog zondaars waren, zond God de boodschap van vrede in de persoon van Christus Jezus.



De prijs van gezonden zijn  


“Zoals de Vader mij gezonden heeft” (Johannes 20:21).  

In een wereld die de vrede van God wanhopig nodig heeft, zouden we kunnen denken dat de boodschap van vrede welkom zou zijn. Maar Christus betaalde een grote prijs om de gezondene te zijn als de levende belichaming van vrede. De ambassadeurs van Christus die Zijn eeuwige Koninkrijk bouwen, zullen op dezelfde manier worden ontvangen. Petrus schreef: “Want hiertoe bent u geroepen, omdat ook Christus voor ons geleden heeft; Hij laat ons zo een voorbeeld na, opdat u Zijn voetsporen zou navolgen” (1 Petrus 2:21).

  • Jezus betaalde de prijs voor het verlaten van de hemel om naar de aarde te komen (Filippenzen 2:5-12).  
  • Jezus betaalde de prijs van haat (Johannes 15:18).  
  • Jezus betaalde de prijs van spot (Lucas 16:14).  
  • Jezus betaalde de prijs door onze zonde te dragen door de dood aan een kruis (Hebreeën 12:2).  

 
Illustratie
‘Edgar’ en ‘Isabella’* leiden een kerk in Buenaventura. Deze plaats wordt beschouwd als de gevaarlijkste stad van Colombia. Het echtpaar voorziet in de noden van de gemeenschap en heeft daardoor de aandacht getrokken van de guerrilla's die het gebied controleren. Door de bediening van Edgar en Isabella hebben velen hun vertrouwen op Christus gesteld en zijn levens veranderd, wat nog meer tegenstand heeft opgeroepen.  

Edgar en Isabella kregen doodsbedreigingen en ze zijn verschillende keren gedwongen geweest om te verhuizen, maar ze blijven toegewijd aan het delen van de hoop van Christus. Eerder dit jaar werd Isabella onder schot gehouden door haar zwager, een guerrillacommandant, terwijl Edgar er niet was en haar niet kon helpen. Hoewel haar zwager in eerste instantie werd gearresteerd, lieten de autoriteiten hem weer vrij. Hij heeft Isabella opnieuw bedreigd en zij en hun kinderen hebben sinds Edwards vrijlating hun huis niet meer kunnen verlaten. Isabella en haar kinderen hebben ook chronische gezondheidsproblemen.  

Ieder van ons kan geïnspireerd worden door het trouwe getuigenis van vervolgde broeders en zusters, zoals Edgar en Isabella, om te berekenen wat de kosten zijn als we moedig ons eigen getuigenis delen.

*De namen van dit voorgangersechtpaar zijn veranderd om veiligheidsredenen.

 “Het was ten strengste verboden om te preken voor andere gevangenen. Het was duidelijk dat wie hierop betrapt werd een flink pak slaag kreeg. Een aantal van ons besloot de prijs te betalen voor het voorrecht om te preken, dus we accepteerden hun voorwaarden [van de communisten]. Het was een deal; wij preekten en zij sloegen ons. Wij waren blij met preken, zij waren blij met slaan, dus iedereen was blij.”   

Richard Wurmbrand, grondlegger van SDOK

 
 

De kracht van gezonden worden  


“Zend Ik ook u” (Johannes 20:21)

Het was voor God geen verrassing dat zijn enige Zoon zou worden afgewezen, belachelijk werd gemaakt, werd gehaat en gedood. Het verkondigen van de boodschap van “vrede met God” en de missie van verlossing vraagt om het accepteren van datzelfde risico. Hoe zijn Bijbelse discipelen, zoals de familie Martinez en Edgar en Isabella, in staat om de roeping van God te vervullen om het Evangelie te verspreiden, terwijl ze geconfronteerd worden met extreme tegenstand?

 
  • Bijbelse discipelen worden niet gezonden in onze eigen kracht, maar in de kracht van de Heilige Geest (Handelingen 1:8).  
  • Bijbelse discipelen worden niet gezonden met onze eigen woorden (Lucas 12:11-12).  
  • Bijbelse discipelen worden niet gezonden met een menselijk plan (Mattheüs 28:18-20).

TOEPASSING
Onze kennis van Gods zendingsbevel vereist onze gehoorzaamheid. Onze gehoorzaamheid om “ja” te zeggen tegen Gods leiding voor ons getuigenis is niet afhankelijk van een soort superieure kennis. In plaats daarvan wordt onze gehoorzaamheid gevoed door de kracht en aanwezigheid van de Heilige Geest als we gehoorzaam het zendingsveld betreden dat voor ons ligt. Mogen we allemaal God duidelijk horen en voeten hebben die snel gehoorzamen - koste wat het kost.
 

Afsluitend gebed


Bid voor frontlijnwerkers in de rode zones van Colombia en voor de mogelijkheid van persoonlijke gehoorzaamheid en overgave om uitgezonden te worden waar God hen leidt.