Het verhaal begint in Jemen, op 11 september 2001. Na de aanslagen in Amerika verlaat Khaled de islam en gaat hij op zoek naar de waarheid. ’s Nachts, onder de sterrenhemel, luistert hij stiekem naar een christelijk radioprogramma. Nog geen jaar later dienen zowel Khaled als zijn vrouw Samira de Heere Jezus Christus. “Ik voelde mij een ander mens.”
Foto's op Facebook
Het echtpaar is in het geheim christen, zoals de meeste christenen in Jemen. Totdat er foto’s van de doop van Samira verschijnen op Facebook, gepost door leden van het Moslimbroederschap. Niet lang daarna worden dezelfde foto's op een dvd verspreid in het dorp waar Khaled en Samira wonen. Op de dvd staan ook hun adresgegevens. Binnen enkele dagen weet iedereen in hun omgeving van hun nieuwe geloof.
Direct is er tegenstand. Het begint met woede en verbale agressie. De vervolging wordt met de dag heftiger. Khaled en Samira raken hun vrienden kwijt en worden bedreigd en mishandeld. Soms komen ze gewond en besmeurd met bloed thuis.
Datgene waar ik in 2005 angst voor had, maakte mij in 2006 niet meer bang
Ontdekking: God gebruikt moeilijkheden
De moeilijkheden maken Khaled eerst bang, maar gaandeweg ontdekt hij iets bijzonders: God gebruikt de moeilijkheden om zijn geloof te versterken. “Datgene waar ik in 2005 angst voor had, maakte mij in 2006 niet meer bang”, vertelt hij. “En de dingen waar ik in 2007 angst voor had, maakten mij in 2008 niet langer bang.”
In 2014 bereikt de vervolging een dieptepunt. Op een ochtend wordt Khaled wakker van geschreeuw. “Papa!” roept zijn zoon. “Mama staat in brand!” Khaled rent naar de keuken en ziet hoe vlammen zijn lieve vrouw volledig bedekken. Hij dooft het vuur zo snel mogelijk en brengt Samira met ernstige brandwonden naar het ziekenhuis.
We zijn moe
Later krijgt Khaled te horen dat iemand, waarschijnlijk een familielid, de fles met olie in de keuken heeft gevuld met benzine. Met fatale gevolgen, want Samira overlijdt een paar dagen na de gebeurtenis. Ze is 33 jaar.
Khaled valt even stil. “We zijn moe. We missen in ons gezin een belangrijke speler. Toch prijs ik de Heere voor wat er is gebeurd. God maakt ons klaar voor iets groters.”
Khaled is kort na het overlijden van Samira met zijn kinderen gevlucht naar een buurland. Ook daar heeft hij te maken met vervolging. We geven hem en zijn gezin praktische steun. Wil je gezinnen zoals dat van Khaled helpen? Dat kan door het geven van een gift.