Ook in de deelstaten Borno en Kaduna vonden aanvallen plaats. Hierbij kwamen minstens vijftig mensen om het leven. Op vier januari doodden Boko Haramterroristen een voorganger en zes van zijn gemeenteleden.
Rouw in plaats van kerstvreugde
De aanvallen begonnen op 23 december en escaleerden op kerstavond. Veel arbeiders waren naar hun dorpen teruggekeerd om daar Kerst te vieren. De katholieke bisschop van Sokoto Matthew Hassan Kukah vertelde dat de moordenaars ‘het licht van de vreugde van Kerst hebben weggerukt van duizenden mensen in de deelstaat Plateau’. De kerstperiode werd nu gedomineerd door begrafenissen en rouw.
Fulani-militanten staken honderden huizen in brand
Voorganger verliest familie
Voorganger Gideon Dawel was ooggetuige van de aanval. Hij zei dat hij de aanvallers ‘Allahu Akbar’ (Allah is groter) hoorde schreeuwen. De aanvallers hadden geweren en kapmessen en staken huizen in brand.
De aanval op Gideons dorp duurde tot zonsopkomst. Dawel, die die nacht niet bij zijn eigen huis was, zag bij terugkomst zijn huis en graanvoorraad in brand staan. Terwijl hij buiten bij zijn brandende huis stond, verwachtte hij dat zijn vrouw en kinderen tevoorschijn zouden komen uit hun verstopplekken. Maar wat hij niet wist, was dat zijn vrouw en vijf dochters levend verbrand waren in het huis. Toen de stoffelijke resten van zijn familie werden gevonden, stortte de voorganger ter plekke in elkaar en moest hij naar het ziekenhuis worden gebracht.
Aangevallen door buren
Een andere voorganger vertelde dat hij met een vrouw had gesproken die door een kogel was getroffen, maar zich dood had gehouden. De vrouw vertelde de voorganger dat ze de schutter herkend had als haar Fulani-buurman die haar als kok in dienst had. Deze buurman onderzocht haar terwijl ze roerloos lag, om te zien of ze dood was. Daarna achtervolgde hij haar man en hakte hem dood met een kapmes. Ook andere dorpelingen zeiden dat ze de aanvallers hadden herkend als Fulani, die in de buurt hadden gewoond.
Dorpelingen bekijken de schade na de aanvallen tijdens Kerst 2023
Voortdurend geweld
De massamoord tijdens de kerstperiode staat niet op zichzelf. Sinds 2009 zijn er naar schatting zo’n 52.000 christen gedood en 18.000 kerken vernietigd. Fulani-militanten die overwegend herders zijn, strijden tegen christenen die overwegend boeren zijn. Ook strijden Boko Haram-terroristen onder het mom van ‘jihad’ tegen christenen in Noord-Nigeria.
Wat doet SDOK
SDOK is nauw betrokken bij vervolgde christenen in Nigeria en staat naast deze broers en zussen met gebed en praktische hulp en draagt bij aan:
- Traumacounseling om de aanvallen en de dood van geliefden te verwerken
- Noodhulp, zoals voedselpakketten en dagelijkse benodigdheden, voor ontheemden
- Ondersteuning van weduwen met financiën en training om in hun eigen financiën te kunnen voorzien
- Veilige opvang voor kinderen die ouders verloren zijn, of die niet veilig zijn vanwege aanvallen op hun dorp
- Het uitdelen van Bijbels.
Wil jij vervolgde christenen in Nigeria helpen door naast hen te staan? Met 24 euro kunnen we bijvoorbeeld een weduwe trainen om in het levensonderhoud van haar gezin te voorzien.
Ja, ik help mee