Het verbaast hem dat regimes zo bang zijn voor christenen: “In China mag je niet spreken over het Koninkrijk van God, omdat de Chinese regering bang is voor een christelijke staatsgreep.” Voordewind mocht er eens spreken in een kleine en niet-geregistreerde kerk. “De dominee zei me dat ik over drie dingen niet mocht spreken: het koninkrijk van God, de Heilige Geest en over dat we uit moeten gaan en het aan de hele wereld moeten vertellen. Maar zei hij: je moet daar vooral over spreken!” vertelt Voordewind.
"Ik kon al dat leed mentaal niet verwerken, het breekt zó je hart."
Soms komt het leed ook heel direct op je af, weet Voordewind. Tijdens een reis naar Irak kwam hij in contact met weduwen en vrouwen die hun zoon hadden verloren tijdens aanslagen door extremisten. “Ik heb twintig van hun verhalen aangehoord en toen kon ik het niet meer aan. Ik kon al dat leed mentaal niet verwerken, het breekt zó je hart." Neem de professor op de universiteit die door moslims gedwongen wordt om te stoppen, taxichauffeur wordt, en een kruisje aan zijn spiegel had hangen. Op een zekere dag bij een checkpoint gecontroleerd wordt en gezegd wordt dat het kruisje weg moet omdat er anders wat gebeurt. De man wil daar niet aan meewerken omdat het voor hem zijn geloof symboliseert en krijgt vervolgens achttien kogels in zijn lijf. "Dat zijn verhalen die je altijd bij blijven”, zegt Voordewind.
Richard Groenenboom in gesprek met Joël Voordewind
Voordewind vertelt in de podcast over de internationale gesprekken die hij had met ambtgenoten in China en andere delen van de wereld. En over hoe die gesprekken soms moeizaam verlopen door de tact en omhaal van woorden die je moet gebruiken om je punt te maken. Ook in Nederland is het lastig om de ogen open te krijgen voor driehonderd miljoen vervolgde christenen wereldwijd; de grootste groep die wereldwijd vervolgd wordt. “We leven in een postmoderne samenleving, dus alle minderheden zijn even belangrijk. Wanneer ik een motie maak over christenen die vervolgd worden moet ik daar ook een islamitische minderheids-groepering bijzetten, wil ik steun krijgen van de wat linksere partijen", vertelt hij.
"In onze samenleving zijn alle minderheden even belangrijk."
Terugkijkend op die afgelopen jaren moeten we constateren dat de vervolging is toegenomen en geïnsenstiveerd, maar dat maakt Voordewind niet somber. “Ieder mens heeft lichtpuntjes nodig. In China ging het een tijdje beter, nu gaat zien we daar weer een negatieve trend. Tegelijkertijd zien we in Sudan meer vrijheden en natuurlijk is Asia Bibi vrijgekomen, dat hadden we nooit gedacht. We hebben een opdracht vanuit de bijbel om goed te doen aan een ieder, maar het meest aan geloofsgenoten, dat blijft staan totdat Jezus terugkomt.”
Luister nu naar de nieuwe aflevering van podcast De Stem en luister naar wat CU-kamerlid Joël Voordewind nog meer te vertellen heeft over zijn werk voor vervolgde christenen!
Open de podcast in Spotify
Open de podcast in iTunes
Beluister vanaf je computer