Gewapende agenten van de Federal Investigation Agency (FIA) Cybercrime Wing vielen in juli 2021 zonder huiszoekingsbevel het huis van Shagufta binnen. Ze arresteerden haar en haar twee jongste zoons (toen tien en twaalf jaar). Shagufta zou in september 2020 een WhatsApp-bericht met godslasterlijke inhoud hebben doorgestuurd. Ze smeekte de agenten om haar zonen niet te arresteren maar die namen hen toch mee voor ondervraging.
Haar man Rafique Masih, die niet bij de arrestatie aanwezig was, beschreef het incident als volgt: “Ze vielen mijn familie lastig en namen onze telefoons, computer en andere waardevolle spullen in beslag. De politie, bewapend met vuurwapens, droeg mijn vrouw en zoons op om niet te bewegen en hun handen omhoog te houden. De agenten arresteerden Shagufta en mijn twee zonen zonder informatie vooraf en zonder een arrestatiebevel. Ze namen hen mee naar het politiebureau en klaagden Shagufta aan op grond van de Pakistaanse wet op godslastering, maar lieten mijn zonen later vrij.”
Per ongeluk
Shagufta was lid van verschillende interreligieuze WhatsApp-groepen waarin ze haar christelijke geloof verdedigde. Ze werd ervan beschuldigd een godslasterlijk bericht te hebben doorgestuurd in een van deze groepen met de naam ‘Pure Discussion’. Rafique zei dat zijn vrouw het bericht had doorgestuurd zonder het te hebben gelezen en verklaarde: “Shagufta wist niets van het bericht en ze was niet eens de auteur ervan.” Rafique zei ook dat het meer dan waarschijnlijk was dat Shagufta het bericht per ongeluk had doorgestuurd en vroeg zich af waarom zij het doelwit van de overheid is, omdat het bericht al door veel meer mensen is verspreid.
Shagufta en haar man Rafique Masih hebben vier kinderen - drie zonen die tien, twaalf en vijftien jaar oud waren op het moment van de arrestatie en een achttienjarige dochter. Rafique werkte als aannemer, maar na de arrestatie van Shagufta moesten hij en de kinderen vluchten vanwege bedreigingen en angst voor geweld. De voortdurende verhuizingen hebben het onderwijs van de kinderen ernstig verstoord en veel academische documenten zijn verloren gegaan of ontoegankelijk geworden. In 2023 zei Rafique dat hij toestemming had om zijn vrouw één keer per week te bezoeken, maar dat hij het zich slechts kon veroorloven om haar één keer per maand te bezoeken.
De verklaring van Shagufta Kiran in het vonnis luidt: “Ik ben een arme christelijke dame en de aanklager heeft mij, met de medewerking van ambtenaren, vals beschuldigd om punten te scoren in de ogen van het publiek. Ik heb de overtredingen niet begaan.”