De eerste schooldag was Sharoon, al vernederd door zijn islamitische leraar, vertelt zijn vader Ilyasab Masih. “Zijn leraar, Nazeer Mohal, stuurde hem terug naar huis omdat hij niet het juiste uniform droeg’, vertelt Ilyasab. “Zijn moeder vertelde me later dat Sharoon haar had verteld dat de leraar hem voor de ogen van heel de klas had geslagen en hem een chuhra had genoemd, een zeer denigrerend woord voor ‘christen’. Ze vertelde dat hij behoorlijk ondersteboven was van deze vernedering voor de klas op zijn eerste schooldag
Nieuw uniform
Vader Ilyasab kocht een nieuw uniform voor zijn zoon. “Sharoon ging naar school in zijn nieuwe uniform”, vertelt hij. “Slechts enkele uren later vertelde een moslimbuurman, wiens zoon op dezelfde school zit, dat Sharoon was vermoord op school.”
“Ik kan niet vertellen hoe diep de pijn is die ik voelde toen ik mijn zoons dode lichaam zag"
Familieleden haastten zich naar de school. Daar werd hen verteld dat enkele jongens Sharoon mee hadden genomen naar het ziekenhuis, maar dat hij al dood was. “Ik kan niet vertellen hoe diep de pijn is die ik voelde toen ik mijn zoons dode lichaam op het ziekenhuisbed zag liggen, zijn nieuwe blauwe shirt doordrenkt met vuil en bloed”, vertelt Ilyasab.
De vader was verbaasd dat er geen staflid van de school in het ziekenhuis was toen de familie daar aankwam.
Glas water
Volgens medescholieren begon Sharoons klasgenoot Ahmed Raza te vechten met Sharoon omdat hij als christen water had gedronken uit een glas dat door alle studenten werd gebruikt; iets wat een moslim als minachting kan opvatten omdat hij christenen als ‘onrein’ beschouwt.
“We hoorden dat Ahmed er bezwaar tegen had dat Sharoon het glas gebruikte. Daardoor ontstond er een strijd tussen de twee”, zegt Ilyasab. “De leraar was op dat moment niet aanwezig in de klas. Sommige studenten probeerden het gevecht te stoppen.” De poging om de twee jongens te scheiden, gaf Sharoon een kans om uit het klaslokaal te rennen. Volgens ooggetuigen achtervolgde Ahmed hem en stompte en schopte hij Sharoon, aldus de vader. “Waarschijnlijk heeft hij hem in de buik of borst geschopt.” Het is nog niet duidelijk of er ook andere jongens betrokken waren bij het gevecht.
Goede relaties
De scholieren die tegen Ilyasab hadden gezegd dat Ahmed agressief was, veranderden later hun verklaring. Ilyasab besloot daarop de uitspraak niet op te laten nemen in de aangifte. “We hebben altijd zeer goede relaties gehad met de moslims in ons gebied en ik wil geen beweringen doen die niet kunnen worden ondersteund met bewijzen of verklaringen van getuigen”, vertelt hij. “Er werd ook gezegd dat Sharoon en Ahmed begonnen te vechten nadat Ahmed de weg van mijn zoon blokkeerde toen hij het klaslokaal uit wilde gaan.”
“We kunnen niets doen dan naar God kijken om ons recht te doen.”
De politie deed onderzoek op school en ondervroeg studenten en leerkrachten. “Niemand stapte naar voren om te bevestigen dat het gevecht was begonnen om het waterglas”, zegt Ilyasab. “We kunnen niets doen dan naar God kijken om ons recht te doen.”
‘Willekeurig slachtoffer’
De politie zei later dat Ahmed is aangehouden en dat hij wettelijk wordt vervolgd. Volgens de jongen had hij een willekeurig slachtoffer uitgekozen en had de christelijke achtergrond van Sharoon er niets mee te maken. “Ahmed Raza beweert dat het gevecht begon nadat Sharoon per ongeluk op zijn mobiele telefoon stond die in zijn tas lag”, zegt inspecteur Mian Kashif. “Hij zegt dat het niet zijn bedoeling was Sharoon te doden en dat zijn dood een ongeluk was.” Volgens de politie heeft niemand bevestigd dat de strijd een gevolg was van religieuze vooroordelen. De schoolleider is geschorst.
Bid voor de familie en vrienden van Sharoon. Bid om bescherming van Pakistaanse christenen. Hun angst is toegenomen door het gebeurde.
Foto: Sharoon Masih