Ze gaven alles op voor Jezus

19-01-201880 x geraakt
De Groenewalds verruilden hun comfortabele leven in Zuid-Afrika voor een onzeker bestaan in Afghanistan. Ze wisten wat het hen kon kosten, maar het was het waard. Ze gehoorzaamden God en betaalden de hoogste prijs.

Hannelie Groenewald had die dag een aanval van de Taliban verwacht in Kabul. Vanwege de dreiging stonden zij en andere doktoren van de kliniek waar ze werkte, paraat. Ze kon niet bevroeden dat de Taliban haar gezin als doelwit had gekozen.

Toen Hannelie door de drukke straten naar huis werd gereden, ontving haar chauffeur een telefoontje. Aan de manier waarop reageerde, merkte ze direct dat er iets heel erg mis was. Uiteindelijk vertelde hij haar dat er een aanval plaatsvond op het gebouw waar haar gezin woonde en werkte.

Angstaanjagende stilte
Politieauto’s en legervoertuigen blokkeerden de ingang van haar straat en dwongen Hannelie om uit te stappen en verder te lopen naar haar huis. Voor het gebouw had zich een menigte verzameld. Niemand liet haar het gebouw binnengaan of vertelde haar wat er aan de hand was. Een angstaanjagende stilte hing in de lucht en er scheen geen beweging te zijn. De gebruikelijke stadsgeluiden van verkeer, toeters en blaffende honden waren opvallend genoeg verdwenen. Toen het donker werd, zag Hannelie dat de lichten in haar appartement bovenin het gebouw, uit bleven. Ze maakte zich grote zorgen en bad terwijl ze wachtte op nieuws over haar geliefden.

Granaatwerper
Plotseling werd de stilte doorbroken door geweervuur, gevolgd door een grote explosie. Omstanders zoeken haastig dekking. “Volgens mij was dat het moment dat een van de drie aanvallers zichzelf opblies in de hal van het gebouw”, zegt Hannelie. ”Ik begon te huilen. Bezorgde agenten leidden me weg van de plek naar een huis van buurtbewoners.”

De geluiden van geweerschoten en explosies gingen een uur lang door. Uiteindelijk vuurde de Afghaanse politie een granaatwerper af op de bovenste verdieping van het gebouw, in het appartement waar de familie Groenewald woonde. Er brak brand uit.

Bijbelapp
Hannelie zat in het donker en staarde naar het lichtgevende schermpje van haar mobiele telefoon, op zoek naar troost in Gods woord in de bijbelapp. Tussendoor ontving ze steeds berichtjes en telefoontjes van bezorgde familieleden en vrienden.
“Ik las Psalm 91 steeds opnieuw en geloofde dat het goed ging met mijn gezin”, vertelde ze. Ergens wist ik door de omvang van de aanval dat niemand nog leefde, maar mijn verstand wilde dat niet accepteren.”

Terugkijkend zou Hannelie opnieuw dezelfde keuzes hebben gemaakt. “Ik denk niet dat we erachter komen wat de impact is van onze tijd in Afghanistan. Dat weten we pas als we voor God staan. Maar ik geloof dat we impact hadden op het leven van mensen.” Hannelie krijgt vaak de vraag of ze boos is op God vanwege de dood van haar gezin. Haar antwoord: “Nooit! We hadden een duidelijke roeping. We kenden de prijs. God stond het toe met een reden.”

In de eerste aflevering van onze podcast De Stem gaan Richard Groenenboom en Arco van Doleweerd in gesprek over het verhaal van Hannelie en wat we van haar kunnen leren in ons dagelijkse leven.

Open de podcast
Terug naar overzicht
80 keer geraakt