Wat is de ondergrondse kerk?



SDOK staat voor Stichting de Ondergrondse Kerk. Wat betekent ‘de ondergrondse kerk' precies? We geven je informatie over de ondergrondse kerk en laten je voorbeelden zien.

Lees eerst meer over:  De organisatie SDOK  I  Het werk van SDOK

‘Ondergrondse kerk’ uitgelegd



Christenen die vervolgd worden om hun geloof in Jezus kunnen vaak niet bij elkaar komen in een reguliere kerk en komen daarom in het geheim met elkaar samen om God te zoeken en te aanbidden. De reden dat mensen niet naar een reguliere kerk kunnen is van land tot land verschillend.

Soms komen christenen in het geheim samen omdat, wanneer ze er openlijk voor uitkomen dat ze christen zijn, ze door de regering kunnen worden opgepakt. Soms komt de bedreiging vanuit de eigen familie of omgeving die er sterk op tegen is dat mensen christen zijn. Ook komt het voor dat de reguliere kerk zo verweven is met politieke spelletjes van de regering dat God niet meer centraal staat.

De geheime kerkdiensten kunnen overal worden gehouden. Sommige christenen komen onder het mom van een verjaardag bij elkaar in een huiskamer. Anderen zoeken een afgelegen plek in de jungle om kerkdiensten te houden. En zoals de term ‘ondergrondse kerk’ al zegt, worden er zelfs kerkdiensten in kelders gehouden waar niemand je kan horen zingen.

Het ontstaan van de ondergrondse kerk



Al vroeg in de kerkgeschiedenis was het voor christenen moeilijk om samen te komen. Al in de eerste eeuw na Christus komt de eerste christenvervolging voor. De Romeinen voelden zich bedreigd door het nieuwe christelijke geloof. Anders dan bij de Joden, die niet vervolgd werden, wilden christenen het Evangelie over heel de wereld verspreiden. Vooral keizer Nero bedacht gruwelijke straffen om christenen te doden. De geschiedschrijver Tacitus schrijft: “Ze werden in dierenhuiden gewikkeld en door honden verslonden, aan het kruis genageld en levend verbrand, of tegen de tijd dat het donker werd, gebruikt als levende fakkels.”

En zo ontstond met de vervolging ook de ondergrondse kerk. Mensen kwamen bijeen in grotten om andere christenen te ontmoeten en samen Jezus te aanbidden en meer over God te leren. 2000 jaar later worden veel christenen op de wereld nog steeds bedreigd en blijven er ondergrondse kerken bestaan.

Voorbeelden van ondergrondse kerken



Om je een beter beeld te geven van hoe ondergrondse kerken eruit kunnen zien, noemen we een paar voorbeelden:

Ondergrondse kerk in China

In China is de reguliere kerk onder de controle en invloed van de Chinese regering en is de inhoud van de preek zo sterk gelinkt aan de politiek dat voorgangers de mogelijkheid om in vrijheid het woord van God te kunnen verkondigen. Ook mogen kinderen tot 18 jaar niet naar de kerk komen en worden kruizen vervangen door afbeeldingen van de president. Hierdoor zoeken mensen een andere manier om samen te komen en zich in Gods Woord te verdiepen in kleine groepen in iemands huis.

De 'ondergrondse' huisgemeentes worden streng in de gaten gehouden. Regelmatig worden voorgangers opgepakt en veroordeeld.

Ondergrondse kerk in Eritrea

In Eritrea is de Eritrese orthodoxe kerk goedgekeurd, maar zitten veel protestantse en evangelische christenen gevangen in verschrikkelijke gevangenissen, zoals in zeecontainers in de woestijn (zie foto). Hier worden de gelovigen gemarteld om hen zo over te halen om zich van dit geloof af te keren. Toch vertellen christenen die vrijkwamen dat ze zelfs in de gevangenis stiekem Gods Woord met elkaar deelden of fluisterend een christelijke liederen zongen.

Een van hen is Helen. Ze zat tweeënhalf jaar gevangen in een zeecontainer, omdat ze evangeliseerde.

Luister naar een lied van Helen

Ondergrondse kerk in Iran



In Iran worden moslims die christen worden bedreigd of verstoten vanuit de eigen familie en vriendenkring. Ook worden deze ex-moslims gediscrimineerd op de werkvloer. Veel ex-moslims durven daarom in het openbaar niet te laten merken dat ze christen zijn geworden. Ze zoeken elkaar in het geheim op, soms maar met twee mensen tegelijk.

Rahac werd van moslim christenen en komt samen met enkele vrouwen. Bekijk haar verhaal:

Ondergrondse kerk in Nederland



Ook in Nederland bestaan er ondergrondse kerken. Het gaat hierbij vaak om Nederlandser met een andere culturele achtergrond, waarbij het ten strengste verboden is om van religie te veranderen, zoals bijvoorbeeld onder Somaliërs en Marokkanen.

Hoe kun jij de ondergrondse kerk steunen?

SDOK wil jou de mogelijkheid bieden om naast vervolgde christenen te staan met gebed en praktische hulp. We zijn als christenen als broers en zussen aan elkaar gegeven om elkaar te helpen, samen vormen wij één kerk van gelovigen. Lees meer over onze werkwijze en kies welke steunmogelijkheid het best bij je past.

Steun vervolgde christenen
Of lees meer over wat je met jouw gift kan betekenen.

Gebedspunten voor ondergrondse christenen

Ben je op zoek naar concrete gebedspunten voor vervolgde christenen uit de ondergrondse kerk? Via de gebedsapp krijg je elke dag een actueel gebedspunt voor iemand die vervolgd wordt. Bid jij mee?

Download de gebedsapp